Hukum Memutuskan Silaturahim Berdosa Besar

Memutuskan Silaturahim Termasuk Dalam Dosa Besar

Hukum Memutuskan Silaturahim Berdosa Besar | SHAH ALAM – “Bila kita ‘left group’ bukan kita putus silaturahim … putus silaturahim ini haram dosa besar, berat sangat itu sebagai contoh kalau putus silaturahim,

Ini ada bapa saudara buang bapa saudara ‘left group‘ bukan sampai tahap begitu,” demikian penjelasan pendakwah bebas Ustaz Azhar Idrus ketika ditanya mengenai hukum seseorang yang bertindak ‘left group’ WhatsApp.

Azhar Idrus berkata, oleh itu jika seseorang itu hendak ‘left group’ mereka disarankan agar memberitahu terlebih dahulu agar tidak menimbulkan sebarang andaian yang negatif.

” ‘Left group’ ini ada pelbagai alasan, kadang-kadang sebab kita tidak suka keadaan orang yang berbual dalam itu, kadang-kadang kita rasa kumpulan itu tiada faedah, dan kadang-kadang terlalu banyak kumpulan.

“Cuma sebaik-baiknya kalau kita tidak nyatakan sebab biarlah orang tahu sebabnya, bila orang sudah tahu mereka tidak tertanya-tanya … Bila kita nak keluar minta maaf, nyatakan sebab, jadi boleh ‘left group’ tiada masalah,

” katanya ketika menjadi panel dalam Program Bersama Ustaz Azhar Idrus, Aku, Ramadan dan Facebook di Dewan Sultan Muhammad ke V, Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam.

Dalam pada itu, Azhar Idrus menyarankan agar pengguna media sosial menggunakan platform teknologi itu, untuk menyebarkan dakwah dan perkara-perkara yang baik melaluinya.

Hukum Memutuskan Silaturahim

Hukum Memutuskan Silaturahim Berdosa Besar

Posted by Coretan Ceramah Pilihanku on Isnin, 7 Oktober 2019

“Bukan perkongsian hadis dan dakwah-dakwah sahaja, perkongsian tentang ilmu semasa seperti ‘bagaimana untuk memasak dengan baik’ juga boleh dikongsi di media sosial,” katanya.