Elakkan Makan Kepala Ikan Mulai Sekarang

AMARAN !!! Elakkan Makan Kepala Ikan Mulai Sekarang, Kenapa ??? Inilah Sebabnya | Di balik manfaat kesihatannya, ikan juga mempunyai racun semula jadi yang tidak dapat dihilangkan dengan proses dimasak atau dibekukan. Masalahnya, ikan di laut Indonesia begitu banyak dan berprotein tinggi.

Seperti diungkap Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) dalam bookletnya yang menyebutkan, racun Ciguatoksin misalnya, paling umum ditemui. Racun ini berasal dari dinoflagelata, mikroorganisma laut yang melekat dan tumbuh pada karang mati.

Ciguatoksin umumnya terkumpul pada organ dalam, kepala, dan sisik ikan. Racun ini juga terdapat pada haiwan herbivor dan karnivor. Begitu juga dengan ikan yang hidup di karang, seperti Potato grouper, Tiger grouper, High Fin Grouper, Hump Head Wrasse, Flowery Grouper dan Leopard Coral Grouper (jenis kerapu).

Lantas bagaimana mencegah keracunan produk perikanan? BPOM mencatat ada 7 poin yang perlu diperhatikan, iaitu :

1. Jangan mengambil produk perikanan terutama ikan yang hidup di karang dalam jumlah besar 2. Jangan mengambil produk perikanan yang tidak jelas jenis dan asal-usulnya 3. Kurangkan pengambilan ikan karang terutama yang ukurannya besar (di atas tiga kilogram) 4. Elakkan memakan kepala udang, kepala ikan dan organ dalam produk perikanan kerana penumpukan t0ksin pada bahagian itu

5. Elakkan memakan organ dalam dan sisik ikan karang 6. Elakkan minuman beralk0hol dan kacang-kacangan ketika mengambil ikan karang kerana dapat meningkatkan keparahan keracunan 7. Simpan produk perikanan pada suhu rendah untuk mencegah pertumbuhan bakteria.

Sekian Terima Kasih,Dipersilakan share jika bermanfaat untuk anda semua.