Bacalah Ayat Ini Nescaya Allah Akan Kirim Malaikat Untuk Membantu

Bacalah Ayat Ini Nescaya Allah Akan Kirim Malaikat Untuk Membantu | Tersebutlah satu orang lelaki yang menempuh perjalanan dari Damsyik ke Zabadani.

Ditengah jalan, ada lelaki lain yang berniat menyewa keldainya. Walau tidak dikenali, beliau membenarkan lelaki asing untuk menyewa keldainya. Keduanya terjadi menuju satu tempat, beriringan.

Ayoh melalui arah sini, ajak Lelaki penyewa keldai. “Tidak, saya belum sempat melalui jalan itu. Sila tempuh jalan lain.” Jawab si lelaki. Mengelak.

Tenang saja, “rayu lelaki penyewa keldai,” aku yang bakal jadi penujuk jalan. ” Keduanya pula berunding sampai lelaki perdana mengikuti cadangan lelaki yang menyewa keldainya.

Tidak lama selepas itu, kedua-duanya sehingga di satu buah lokasi yang sukar dilalui. Medannya curam dan curam. Lelaki pemilik keldai menonton ada sekian banyak mayat tergeletak di sana.

Tidak disangka, lelaki yg menyewa keldainya turun sambil menodongkan sebilah pedang. “Turunlah serta-merta! Saya dapat membunuhmu!”

Lelaki pemilik keldai pula berlari sekuat kemampuannya. Beliau berikhtiar mengelak, namun sia-sia lantaran sukarnya medan yang mesti dilalui.

Ambil sahaja keldai akulah yang menguasainya. Bebaskan saya. “Papar lelaki pemilik keldai. Nyawanya terancam. Pasti. Saya tak mahu mensia-siakan keledaimu. Namun, saya pula mau membunuhmu.” Gertak si bujang. Bengis.

Tidak henti-henti, lelaki pemilik keldai ini mengemukakan nasihat. Dia serta membacakan ancaman-ancaman Allah Ta’ala dalam Al-Quran n hadis Nabi berkenaan dosa membunuh dan jalankan jenayah dengan cara biasa.

Di Sayangkan, lelaki itu tidak mempedulikan. Nafsu membunuhnya telah bulat. Tidak dapat dicegah. Mustahil diurungkan. “Jika begitu,” ucap lelaki pemilik keldai, “izinkanlah aku mendirikan solat. Dua rakaat sahaja.”

Baiklah, “bentak lelaki jahat,” tapi jangan sampai lama-lama! “Qadarullah, seluruhnya hafalan lelaki pemilik keldai hilang. Disaat sibuk mengingat-ingat

Lelaki tidak mempunyai kesedaran itu menengking menyergah dan menyuruhnya bergegas.Hasilnya, teringat satu ayat oleh lelaki pemilik keldai ini.

Dia membaca firman Allah Ta’ala dalam surah An-Naml [27] ayat 62, Atau siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesusahan jika dia berdoa Kepada-Nya,

Dan yang menghilangkan kesulitan dan yang menjadikan anda (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah tidak hanya Allah ada tuhan (yang lain)? Teramat sedikitlah anda mengingati (Nya). ”

Seketika itu pula, “papar si lelaki,” dari mulut lembah muncul satu orang penunggang kuda mengambil tombak. Ia melemparkan tombak serasi di dada lelaki jahat itu sampai serentak tersungkur tidak dengan bernyawa. ”

Siapakah engkau? “Bertanya lelaki pemilik keldai penuh sebak, sekali gus harus terima kasih.

Akulah Hamba-Nya Beliau yg memperkenankan doa orang yang dalam kesusahan bila ia berdoa Kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesulitan.

“Kisah mengagumkan ini serta dituturkan oleh Imam Ibnu Katsir dalam Tafsir Al-Qur’an Al-Azhim.Wallahu a’lam. dipersilakan share jika bermanfaat untuk anda semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *