Sayu : Hospital Mental .. Sangat seram apabila kaki tangan pesakit digari 9 tahun (12Gambar)

Pasung adalah satu istilah unutk sekatan atau halangan. Ianya diharamkan pada tahun 1977 tetapi masih lagi digunakan secara meluas di Negara tersebut. Di mana penyakit mental merupakan satu isu larangan. 

Prihatin terhadap kesengsaraan mereka, seorang jurugambar bernama Andrea Star Reese dari New York menghabiskan masa pada tahun 2011 hingga 2012 menyiasat keadaan pesakit di institusi pesakit mental Indonesia untuk dokumentari 2013 miliknya yang berjudul “Disorder”.

“Agus bernyanyi dalam sangkarnya. Penjaga tidak melepaskannya kerana takut dia akan lari, jadi sangkar ini menjadi rumah kekalnya.”

“Halusinasi Evi bermula semasa dia berumur 15 tahun. Ibu bapanya membayar untuk katil kayu dan rawatan perubatan Islam untuknya ”

“Galuh Foundation di Jakarta, Indonesia diberikan lessen oleh kerajaan Indonesia. Tiada siapa ditolak tetapi kerajaan menyediakan hanya menyediakan makan untuk 2 bulan sahaja. Tiada perumahan yang betul. Struktur bangunan seperti sangkar, di mana lelaki dan perempuan diasingkan dengan dinding dawai semata-mata.”

“Muhammad (kiri) sedang melakukan merawatan secara beramai-ramai. Untuk setiap pagi dan malam pesakit akan minum minuman herba, berdoa, muntah dan akhirnya akan masuk ke dalam dunia khayalan hipnotik.”

“10 tahun Anne dikurung dalam bilik tanpa tingkap dan menurut bapanya, dia tidak perlu makan banyak. Dulu dia suka berlari tetapi sekarang dia tidak boleh berdiri.”

“Mengurung pesakit di dalam sangkar sudah menjadi amalan biasa.”

“Kekurangan makanan adalah realiti yang ditempuhioleh pesakit-pesakit disini setiap hari.”

“Saimun sudah hidup dengan penghadang kaki selama 5 tahun. Dia berumur 40 tahun, tidak boleh bercakap dan tinggal bersama abangnya yang juga mempunyai masalah mental. Mereka dan ibunya bergantung sepenuhnya terhadap bantuan amal dari jiran-jiran.”

“Staf-staf sekolah berasrama penuh dilatih untuk menangani keadaan terlampau dengan pelajar mereka (kiri). Kaki Seapudin (kanan) sudah dikekang selama 9 tahun. Otot-ototnya sudah mengecut kerana tidak digunakan.”
“Pesakit bukan sahaja kekurangan makanan tetapi mereka juga kekurangan dari segi pakaian, senaman dan interaksi sosial.”

“Tiada pembiayaan untuk perkakas asas seperti makanan dan projek seperti fasiliti, penyelenggaraan adalah tidak sama sekali.”

‘’Kehidupan pesakit terhad kepada ruang yang kecil dimana mereka melakukan segalanya disitu seperti makan, mandi dan tidur.”

“Sesetengah keluarga pesakit membayar untuk sesi penyembuhan istimewa yang biasanya menggunakan pendekatan rohani.”

“Gadis tersebut dirantai di Bina Lestari Foudation (kiri). Wediodining Lawang Psychiatric Hospital. Ianya merupakan hospital pertama yang mempunyai jabatan geriatrik.”

“Katil merupakan salah satu kemewahan seorang pesakit boleh ada.”
“Interaksi sosial jarang berlaku dan tidak dilakukan secara sistematik.”

“Wediodining Lawang Psychiatric Hospital dinobatkan sebagai hospital mental terbaik di Indonesia.”-pru14.tv-

No comments

Powered by Blogger.